Het arbeidsrecht gaat op de schop. De hervorming van het ontslagrecht laat nog tot 2015 op zich wachten, maar het kabinet wil een aantal zaken al vóór 1 juli regelen. Sonia Beedie, advocaat bij Pellicaan Advocaten, neemt de plannen  van het kabinet door.

Het is natuurlijk de vraag of alle plannen van minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken de eindstreep halen. Het kabinet beschikt immers niet over een meerderheid in de Eerste Kamer.

Maar mocht het Asscher lukken, dan staan er werkgevers en werknemers behoorlijk wat veranderingen te wachten.

Geen concurrentiebeding bij contract voor bepaalde tijd

Voor personeel met een contract voor bepaalde tijd geldt straks in principe geen concurrentiebeding. De maatregel heeft als doel de kans op een nieuwe baan voor werknemers met een aflopend contract te verbeteren. Werknemers kunnen zonder een beding immers ook bij de concurrent aan de slag.

Een bedrijf of instelling kan in uitzonderlijke gevallen overigens nog wel een concurrentiebeding opnemen, maar dan moet het uitgebreid motiveren waarom het beding noodzakelijk is om het bedrijfsbelang te waarborgen.

Geen proeftijd meer bij korte contracten

Een proeftijd is straks als het aan minister Asscher ligt niet meer toegestaan in contracten met een duur korter dan zes maanden. In korte contracten is nu nog een proeftijd van een maand toegestaan.

Minder tijdelijke contracten en maximaal twee jaar

Voor wat betreft het aantal contracten voor bepaalde tijd dat op rij mag worden gesloten, geldt straks nog steeds dat je er drie achter elkaar met een werknemer mag afsluiten. Maar het mogen niet langer drie jaarcontracten zijn. De nieuwe regel is drie tijdelijke contracten binnen twee jaar, daarna een vast contract.

Wel blijft het nog mogelijk om na een aantal tijdelijke contracten een pauze in te lassen waarna de cyclus weer opnieuw begint. Die pauze wordt wel opgerekt van drie naar zes maanden.

Tijdelijk contract loopt niet langer automatisch af

Een tijdelijk contract van zes maanden of langer loopt straks niet langer automatisch af. De werkgever moet uiterlijk een maand voor de afloop van het contract de werknemer informeren over de voortzetting van de arbeidsrelatie. Daarvoor wordt zelfs een nieuwe term geïntroduceerd: de aanzegtermijn.

Overigens is het niet zo dat als een werkgever verzuimt zich te houden aan de aanzegtermijn, de arbeidsovereenkomst wordt verlengd, maar moet hij de werknemer een vergoeding betalen. Indien de aanzegging niet plaatsvindt, loopt het contract wel af maar kost het de werkgever een maandsalaris. Als de aanzegtermijn bijvoorbeeld een week te laat is, dan kost het de werkgever een weeksalaris.

Loondoorbetalingsverplichting in de zorg

Ook is voorgesteld dat bij nulurencontracten in de zorg de uitsluiting van de loondoorbetalingsverplichting niet langer wordt toegestaan. Dat betekent dat de werkgever de werknemer toch moet uitbetalen als de laatste niet kan werken en dit te wijten is aan de werkgever. Dit gaat op als er toch geen werk blijkt te zijn.

Deel 2 volgt volgende week.

Download een gratis voorbeeld arbeidsovereenkomst op Z24Tools

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl